top of page

Interviews & articles

Interview by YLE

11 Oct 2017

With 

Marko

Anna Ronkainen

Kuva: Sakari Partanen / Yle


Turha leikkaus pilasi Marco Hietalan äänen – uran huippu oli kuitenkin vasta edessä


Kolme kertaa uusiutunut masennus sai Tarot- ja Nightwish-yhtyeistä tutun hevimusiikin uranuurtajan tarttumaan pulloon aiempaa herkemmin.


Ulkopuolisuuden tunne on vaivannut Tarot- ja Nightwish-yhtyeistä tuttua Marco Hietalaa jollain tapaa pitkin elämää, erityisesti nuorempana. Myöhemmällä iällä hän sairastui kolme kertaa masennukseen ja ylitsepääsemättömältä tuntuvia vaikeuksia ilmaantui tämän tästä.


Niinpä Hietala turrutti oloaan alkoholilla. Juomien kanssa läträäminen ehti tulla tutuksi usean vuosikymmenen aikana.


– Pahin oli varmaan vuoden 2008 mielialakuuri yhdistettynä alkoholiin. Ennen ja jälkeen keikkojen, ja keikkojen aikanakin tuli nappailtua. Lääkkeiden ja viinan aiheuttama euforia vei mukanaan ja kun sieltä tuli alas, niin masentelu oli kahta kauheampaa. Sitä paikkaillessa tuli tietysti vedettyä lisää soosia, muistelee Hietala lähes kymmenen vuoden takaisia synkkiä aikojaan.


Siinä vaiheessa, kun omilla tekemisilläsi teet monen ihmisen epävarmaksi ja surulliseksi, on aika ryhtyä miettimään, että vika ei ole heidän niuhaamisessaan vaan kyllä se on sinussa itsessäsi.

Marco Hietala


Lopulta vastaan tuli hetki, jolloin oli aika tehdä ratkaisuja. Muuten saattaisi mennä perhe, muusikon ura ja ystävyyssuhteet, kaikki. 1980-luvun alkupuolella alkanut ura suomalaisen hevimusiikin uranuurtajana oli aina ollut viinanlöyhkäinen ja vaiherikas. Elämä rockmuusikkona oli ollut kliseitä täynnä hotelliriehumisista naisseikkailuihin.


– Siinä vaiheessa, kun omilla tekemisilläsi teet monen ihmisen elämän epävarmaksi, surulliseksi ja vaivalloiseksi, on aika ryhtyä miettimään, että vika ei ole heidän niuhaamisessaan vaan kyllä se on sinussa itsessäsi, muistelee 51-vuotias Hietala peiliin katsomisen hetkeään.


Korkki meni kiinni ja on myös pysynyt kiinni. Nyt kun Hietala puntaroi aikoja ennen lopettamista ja lopettamisen jälkeen, hän näkee elämässään huomattavan eron.


– Viinan kanssa läträäminen aiheutti paljon muistamattomuutta. Heräsin ahdistuksiin ja pelkotiloihin, vaikka en olisikaan tehnyt mitään pahaa. Ei sellaisissa olotiloissa voi elää, kuopiolaismuusikko hymähtää.


Hietalan elämässä pulloon on ajanut tarttumaan paitsi railakas rockmuusikon elämä niin myös masennus, joka puhkesi ensimmäisen kerran vuoden 1998 paikkeilla. Tuolloin taustalla olivat jo jonkin aikaa kertyneet ikävät asiat, jotka Hietalan sanojen mukaan söivät pikkuhiljaa innon kaikkeen.


– Yksi masennukseen vaikuttavista asioista oli vuoden 1996 loppupuolella tehty leikkaus. Minulta poistettiin polyyppi äänihuulten läheltä. Lääkäri sanoi, että ääni palautuu muutamassa viikossa. Ei se kyllä palautunut eikä ole tähänkään päivään mennessä palautunut, harmittelee Hietala.


Myöhemmin todettiin, että leikkauksesta oli jäänyt hermovaurio ja se oli jättänyt jälkensä. Se vei Hietalalta esimerkiksi puhtaan yläfalsetin kokonaan. Kaiken lisäksi leikkaus oli turha, koska polyyppia olisi voitu hoitaa ääniterapian avulla.


Sinänsä Hietalan ääni on kyllä jaksanut kantaa – se on tuttu Tarotista, Nightwishista ja lukuisista muista kokoonpanoista ja projekteista. Mies ei ole oikeastaan missään vaiheessa jäänyt laakereilleen lepäämään.



Musiikki tuli verenperintönä


Hietala kertoo värikkäästä elämästään tänään julkaistavassa Ruostumaton-elämäkerrassa, joka lähestyy rockmuusikon elämää muun muassa musiikin tekemisen sekä henkilökohtaisten vaikeuksien kautta.


Lapsuutensa Marko "Marco" Hietala eli Kuopion kyljessä pienessä Tervon kunnassa. Elämä opettajapariskunnan nuorempana lapsena oli rentoa aikaa. Rennompaa kuin Hietalan mukaan perheiden elämä nykyisin vaikuttaa olevan.


– Silloin oli enemmän heimolaiskulttuuria ihmisten välillä. Nyt saadaan kokoajan lukea, miten esimerkiksi yksinhuoltajaäidit ja -iskät ovat jumissa kerrostalokopeissa lapsineen, yksin vaikeuksiensa kanssa. Lapsuuteni kaltaista yhteisöllisyyttä nykymaailma kyllä kaipaisi kummasti, toteaa 16-vuotiaiden kaksospoikien isä.


Lapsuuteni kaltaista yhteisöllisyyttä nykymaailma kyllä kaipaisi kummasti.

Marco Hietala


Musiikki oli osa elämää jo pikkupojasta lähtien. Hietala kertoo kuinka isän levyhyllyistä löytyi lähes kaikkea. Oli klassista, jazzia, rokkia ja jopa irlantilaista kansanmusiikkia, joka kuuluu Hietalan vaikutteista tänäkin päivänä.


– Isällä oli akustisia kitaroita ja hän myös lauloi ja soitti bändissä. Kun musiikki on kuulunut elämään lapsesta pitäen, niin siihen kehkeytyi jopa jonkinlainen sisäinen tarve, Hietala mietiskelee.


Myös hevimusiikki tuli mukaan jo nuorena poikana. Beatlesin Revolutionin särökitarat tärähtivät voimakkaina Hietalan pojan tärykalvoille. Tuli Hurriganesit ja Thin Lizzyt. Isoveli, Tarotin kitaristi Sakari "Zachary" Hietala toi kotiin lainalevyjä ja "siitä sitä mentiin", nauraa Hietala.



Tarot, jatkuvasti väärässä paikassa väärään aikaan


Hietalan ensimmäisen bändin nimi oli jossain vaiheessa muuttunut Sabotagesta Purgatoryksi. Erinäisten vaiheiden jälkeen Hietalan veljesten kokoonpanoksi vakiintui 1980-luvulla Tarot. Yhtyettä pidetään yhtenä suomalaisen hevimusiikin uranuurtajista. Nuoren hevimuusikon elämä oli Hietalan mukaan yhtä juhlaa.


– Päästäänkö festareille soittamaan, vedetäänkö keskiyöllä, juodaanko kaljaa, ollaanko valveilla ja niin pois päin. Sitä se on parikymppisten kavereiden rock-elämä. Ainakin meillä oli, tiivistää Hietala 80-luvun menoa.


Hevimuusikon olemusta haettiin tietysti musiikin lisäksi ulkoisella habituksella. Nuorukaiset pukeutuivat heavy metalin hengen mukaisesti ja hiuksista tehtiin isoja.


– Olihan siinä jonkin aikaa hallussa pieni permanentti-lakkauskimppa. Hyydyin siihen kuitenkin parissa vuodessa ja muut seurasivat sitten perässä, Hietala hekottelee.


Tarot tuntui olevan jatkuvasti väärään aikaan väärässä paikassa. Hietala muistelee veljensä heittäneen ensimmäisenä ilmoille, että mitä pahaa rykmentti oli tehnyt.


– Monesti kävi niin, että planeetat lipsastivat linjasta pois juuri, kun luulimme niiden asettuneen. Tämä tapahtui monta kertaa. Enää se ei kuitenkaan harmita, vaan kaikesta voi ottaa opikseen. Vaikka kyvyt ja rahkeet olisivat riittäneet, niin oikeat kontaktit olivat sellaisia, mitä emme päässeet laittamaan kasaan.


Elämäkerrassa Hietala kertoo esimerkiksi nousevasta kiinnostuksesta Japanissa sekä Amerikassa, jossa yhtyeellä myös oli jonkin aikaa manageri. Kokemattomat taustajoukot eivät onnistuneet luomaan todellista läpimurtoa.


Uutta tuulta purjeisiin yhtye sai Marco Hietalan liityttyä Nightwishiin vuosituhannen alussa.



Tuoko Raskasta Joulua Hietalan ja Tarja Turusen samalle lavalle duetoimaan?


Nightwish-pestiä Hietala kuvailee hyväksi. Yhtye oli Hietalalle jo entuudestaan tuttu, kun häntä pyydettiin siihen vuoden 2001 loppupuolella. Samoihin aikoihin Hietala sai tuolloisen puolisonsa kanssa kaksospojat, joten pesti tuli taloudellisestikin sopivaan aikaan. Heti ensimmäisten treenien jälkeen kemiat natsasivat.


– Huomattiin, että karjalaiset ja savolaiset maalaispojat nauravat aika paljon samoille ala-arvoisille asioille, virnistää Hietala tuttuun tapaansa.


Nyt lähes 20 vuotta kestäneeseen Nightwish-taipaleeseen mahtuu monia vaiheita aina laulajavaihdoksista rumpali Jukka Nevalaisen sairastumiseen ja sen mukana tulleeseen miehistönvaihdokseen.


– Henkilökemiallisesti olimme Tarja Turusen ja Anette Olzonin aikoihin huonossa tilanteessa. Esimerkiksi Tarjan aikaan konflikti söi kaikkia ja olimme hätääntyneitä sekä huonoissa fiiliksissä. Ratkaisut olivat dramaattisia, mutta en jaksa miettiä niitä enää. Nyt Floorin (Jansen) kanssa kemiat kohtaavat, kiittelee Hietala hollantilaislaulajatarta.


Loppuvuodesta on Hietalan mukaan mahdollista, että koittaa aika, jota moni on ehkä odottanut. Kun vuosittainen Raskasta Joulua -kiertue käynnistyy, ovat mukana sekä Hietala että Turunen.


– Todennäköisyydet duetolle ovat erittäin vahvat. Tiedostamme varmasti molemmat, että sellaista on odoteltu vuosi tai pari, vihjaa joulukiertueilla vuosia mukana ollut Hietala.


Tiedostamme varmasti molemmat, että sellaista duettoa on odoteltu vuosi tai pari.

Marco Hietala


Palaako Tarot enää koskaan?


Kysymystä siitä, kumpi yhtyeistä on tärkeämpi, Hietala pitää erittäin hankalana. Hän on pohtinut asiaa aiemminkin, mutta päättänyt jättää miettimisen sikseen. Hän ei halua priorisoida.


– Ajattelen molempia musiikin ja tekemisen kantilta. Kun toinen oli tauolla, toinen teki musaa. Molemmat ovat olleet pitkään olennainen osa elämää.


Tarotin tulevaisuus on tällä hetkellä tuntematon. Kun yhtyeen rumpali Pecu Kinnari menehtyi vuosi sitten pitkäaikaiseen sairauteen, pysähtyi myös Tarotin tarina. Se ajoi Hietalan mielestä koko bändin sellaiseen limboon, josta ulospääsyä ei välttämättä tule koskaan.


– En osaa sanoa, että huvittaako minua koskaan enää soittaa niitä biisejä. Tuntuu vastenmieliseltä ajatellakaan koko asiaa. Pecun kanssa soitimme yli 30 vuotta kimpassa ja kaverina koettiin kaikenlaista murhetta ja iloa, hiljenee Hietala.


Nykyistä elämäntilannettaan Hietala kuvailee hyväksi. Raitistuminen on tuonut mukanaan rauhallisuutta, seesteisyyttä ja positiivisempaa ajattelua.


– En jeesustele enkä tuomitse ketään. Minulla on paljon ystäviä, joilla juominen pysyy kontrollissa. Itse en pystynyt siihen, myöntää Hietala.


Hän ei usko, että alkoholista on tulevaisuudessa vaivaa. Niin hyvin on muistissa sen tuomat synkeät ajat.


– Nyt osaan ottaa vapaapäivän vaikka hortoilemalla kalsarisillani. Katson sen onnellisuudeksi. Pienillä asioilla voi tehdä itselleen sen, että elämä on elämisen arvoista, mies päättää.


Video: Tarot-yhtyeen haastattelu Rockstop!-ohjelmassa vuonna 1987.

Gallery (if available)

Audio (if available)

No audio available
00:00 / 01:04

Video (if available)

bottom of page