top of page

Interviews & articles

Interview by Västerviks-Tidningen

2 Jul 2016

With 

Tuomas, Floor

Nightwish är redo för Bråvalla


Nightwish är mitt uppe i en gigantisk världsturné och ikväll spelar de på Luna. Det finska bandet är glada över att vara på plats. "För mig är Sverige hemma, jag flyttade nyligen hit", berättar sångerskan Floor Jansen.


Symfonimetalbandet Nightwish är en smärre sensation. Bandet spelar heavy metal uppblandat med opera och aldrig förr har ett band med sådant koncept slagit så stort. Förra plattan "Imaginaerum" från 2012 toppade försäljningslistorna världen över, etta i hemlandet Finland och trea i bland annat Sverige. Ikväll uppträder de på Bråvalla.


– Vi har uppträtt så mycket den senaste tiden att vi är som ett väloljat maskineri. Inför spelningar behöver vi inte så mycket förberedande, kanske ett glas rödvin för att komma i stämning, säger Tuomas Holopainen, pianist i bandet.


Det är första besöket i Norrköping, men i Sverige har de uppträtt flera gånger. I höstas spelade de på Arenan i Stockholm.


– Det ska bli kul att spela här, det är alltid roligt med nya arenor. Svensk publik, eller skandinavisk överlag, är lite svårstartad men när det väl gäller levererar de, säger Tuomas Holopainen.


– Ja, varje spelning är ny på det sättet att energin från publiken är ny. Det som är roligast med att spela på festival är att där finns mycket ny publik, säger Floor Jansen.


Holländska Floor Jansen är bandets tredje sångerska och det nionde studioalbumet ”Endless Forms Most Beautiful” som släpptes 2015 är hennes första. Förra året flyttade hon till Finland för att komma närmare bandet, men sedan kort tid bor Floor Jansen utanför Göteborg.


– Jag försöker lära mig svenska och komma in i landet, men surströmmingen kommer jag låta bli. Och dansa små grodorna vet jag inte om jag kommer våga mig på, det såg svårt ut på midsommar, säger hon med ett leende.


Svensk musik är något de båda har koll på dock, både när det kommer till att lyssna på och som inspiration.


– Sabaton är bra, dem lyssnar hela bandet på. Therion var en stor inspiration för mig när jag startade bandet. Det finns många bra metalband i Skandinavien, säger Tuomas Holopainen.


– Evergrey är väldigt bra och In Flames, säger Floor Jansen.


Tuomas Holopainen medger dock att han under sin lediga tid helst njuter av tystnaden, eller fågelkvitter. Det blev mer musik förr men är det någon gång han lyssnar på musik är det när han kör bil. I sommar fortsätter turnélivet, men det kommer också finnas tid att landa hemma.


– Det som är roligt med att turnera är att man samtidigt som man njuter av att uppträda, även längtar efter att komma hem. Sen när man väl är hemma tar det inte många dagar innan man blir nedstämd över att inte vara iväg, berättar Tuomas Holopainen.


Spelningen ikväll är den hisnande 138:e under turnén, men Floor Jansen är inte trött, snarare förväntansfull.


– Jag blir alltid förvånad när mina svenska vänner i Sverige berättar hur många som lyssnar på oss, det gör mig väldigt glad. Jag ser fram emot spelningen ikväll för att vi får en chans att visa att det vi gör är större än rock- och metalscenen. Svenskar är också väldigt öppna för ny musik därför ska det bli kul att visa upp oss.


– Ikväll kommer vi bjuda på en bra mix av låtar, 5 av 12 är från senaste plattan, resterande låtar är de som räknas som våra klassiker, säger Tuomas Holopainen.


Emelie Fredriksson


Gallery (if available)

Audio (if available)

No audio available
00:00 / 01:04

Video (if available)

bottom of page